L’impuls ferm per revertir la crisi industrial a l’Anoia

D-Hub Òdena

En General Fecha

Can Morera és un terreny ubicat al terme municipal d’Òdena, a la comarca de l’Anoia. Es tracta d’una propietat de 200 hectàrees situada al nord de l’autovia A-2 i que reuneix tots els requisits necessaris per poder acollir el desenvolupament d’un campus empresarial i tecnològic de primer nivell. Degut a les seves característiques úniques pel que fa a la localització i l’entorn privilegiat on es troba, des de la iniciativa empresarial privada volem crear el D-hub Òdena, un campus sobre les dades i el coneixement.

El motor d’aquest campus és un centre de dades de gran capacitat connectat amb d’altres arreu del món per oferir serveis cloud. Aquest Hyperscale Data Center pretén ser un hub referent en la transformació digital i ha de situar la comarca i, en concret, la Conca d’Òdena, al mapa nacional i internacional. De fet, el D-hub Òdena ha despertat ja l’interès d’algunes de les principals empreses tecnològiques mundials per a implantar-s’hi.

Per desenvolupar aquest cloud, algunes d’aquestes empreses necessiten una superfície a partir dels 300.000 m2 de sòl, arribant inclús al 1.000.000 m2. Per això, aquest projecte està pensat per ser escalable, oferint grans parcel·les des d’un format flexible. A més, vol promoure un polígon modern i sostenible, amb una urbanització eficient i optimitzada que s’adapti a la quarta revolució industrial i que generi polítiques d’economia circular.

Tradicionalment, l’Anoia ha viscut de les industries del paper, la pell i el punt, clúster que encara avui dia genera el 36% dels llocs de treball a la comarca. Tot i així, durant els últims anys, l’oferta laboral ha disminuït de 5.000 a 3.000, és a dir, un 40% menys, per això és vital impulsar els sectors lligats a la tecnologia. Es preveu que més del 50% dels llocs de treball futurs els generaran 3 sectors clau: les TIC, la logística i la mobilitat, unes àrees molt relacionades entre si on la tecnologia és l’element crític.  

Segons les dades recollides de diferents operadors, el projecte D-hub Òdena preveu generar al voltant de 750 llocs de treball directes l’any i tenir un impacte global equivalent als 2.650 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts. S’estima que aquestes xifres es repeteixin de forma recurrent degut a l’obsolescència de la tecnologia, en comparació amb la construcció d’un edifici tradicional.

A més de la creació de llocs de feina amb un alt valor afegit, s’espera que el data center actuï com un potent multiplicador de l’economia digital a Catalunya i de la resta d’Espanya, doncs exercirà un efecte positiu a altres industries i serveis. El D-hub Òdena també contempla desenvolupar edificis d’equipaments públics, crear una fundació per formar perfils tecnològics i per a la investigació i el desenvolupament del clúster tecnològic.

Aquest projecte vol dur-se a terme amb l’ús de tecnologies d’última generació, emprant durant tot el procés materials reciclats, i amb l’objectiu d’alimentar el 100% del centre d’energies renovables per garantir al màxim l’autoconsum i l’autogeneració. L’explotació del campus proporcionarà potencials beneficis a l’entorn com un projecte circular gràcies a l’aprofitament de recursos generats, com la calor o l’aigua, estalvis energètics o possibles deduccions tarifàries en subministrament per a empreses o municipis propers que així ho desitgin.